3 tips voor een goede webtekst

schrijven voor het web

Schrijven voor een website is niet hetzelfde als voor ‘gedrukte’ media. Brochureteksten letterlijk kopiëren naar een webpagina zijn dan ook ‘not done’. Waar moet je bij webteksten dan wel op letten?

1. Geef zuurstof aan je tekst

Een webtekst moet ‘ademen’. Zorg ervoor dat je lezer de hoeveelheid informatie kan verwerken. Voldoende witruimte, opdeling in alinea’s, tussenkopjes, zijn enkele kleine ingrepen die een grote impact hebben.

2. Laat je tekst het werk doen

Mensen lezen anders op scherm dan op papier. Voor je bezoeker de tekst leest, zal hij eerst ‘scannen’. Zeker nu de smartphone het belangrijkste scherm geworden is, wil je websitebezoeker zo snel mogelijk een antwoord op zijn vraag. Jouw tekst moet hem zo snel mogelijk bij dat antwoord brengen.

3. Doseer je hoeveelheid tekst

Is tekst de beste keuze om je websitebezoeker te informeren? Stel je continu deze vraag en durf ook om je informatie visueel te tonen. Beelden, infographics en andere visuals kunnen een fijne afwisseling zijn met je tekst. Uit onderzoek blijkt bovendien dat tekst op een computerscherm ongeveer 25 procent langzamer leest dan papier.

Jeroen Naudts is een van de sprekers op de ontbijtsessie van 9 februari in Leuven. Zijn opleiding Schrijven voor het web begint op 7 maart 2017.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.