Frederik Van den Bril

Internet memes en jongerencultuur

Spreker

Frederik Van den Bril is copywriter en digital storyteller voor de social profit en overheid. Als journalist schrijft hij regelmatig over internet- en jongerencultuur voor o.a. VRT, VICE en rekto:verso.

Inhoud

Weet je wat een internet meme is? Nee? Prima, kom dan gewoon naar de sessie. Internet memes zijn misschien wel de meest populaire visuele expressie van de eenentwintigste eeuw. Ze zijn een postmoderne uitdrukking van de gevoelens en gedachten van ondertussen meerdere generaties internetgebruikers.

Memes reflecteren én creëren de acties, denkwijzen en gedragspatronen van een sociale groep. Jongeren gebruiken memes om tegelijkertijd hun uniciteit en hun verbondenheid uit te drukken. Internet memes hebben ons dus iets belangrijks te vertellen.

Centrale vragen

  • Wat is een internet meme?
  • Wat zijn de belangrijkste karakteristieken?
  • Hoe interpreteer ik een internet meme?
  • Is het een goed idee om internet memes te gebruiken in je communicatie met jongeren?

Na deze sessie kun je

  • een internet meme herkennen en correct identificeren als een collectie van betekenissen met als doel de constructie van gedeelde normen en waarden.

Waar?

Young Room = Balzaal.

Wanneer?

15.15 tot 15.45 uur

Curator

De Young Room wordt samengesteld door AmuseeVous en Shaved Monkey.

Publiek20 is een initiatief van AmuseeVous, Cultuurconnect, Digiraf, FARO, I Like Media, Kortom, Mediaraven, Publiek Centraal, publiq, Shaved Monkey, Verhalenmakers en Vooruit, met de steun van de Stad Gent.

Wat is Publiek20?
Publiek20. Praktisch
Publiek20. Het programma
Publiek20. De deelnemers