Publiek19. Storytelling Room

Waar?

Studio Foyer Theaterzaal (gelijkvloerse verdieping)

Curator

De Storytelling Room wordt samengesteld door Els Ameloot en Rudy Pieters (Verhalenmakers).


Kringwinkels en Uitpas: echte verhalen (VOLZET)

De Kringwinkels zetten de verhalen van hun medewerkers in als promotie voor de Dag van de Kringwinkel in oktober.  Er verschenen verhalen in het Kringmagazine, vijf videoverhalen werden via Facebook en website verspreid.

In de Kringwinkels werken meer dan vijfduizend mensen. In elk van de vijf video’s vertelt een Kringmedewerker hoe moeilijk het was om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt en welke impact de Kringwinkel op die zoektocht heeft gehad.

Op Publiek19 komt Liesbeth De Schamphelaere van Komosie de campagne toelichten.

publiq zette storytelling in voor de campagne Expeditie UiTPAS. UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren, met extra aandacht voor mensen in armoede.

Voor Expeditie UiTPAS doorkruiste journalist Bart Noels een week lang Vlaanderen en Brussel op zoek naar inspirerende verhalen over UiTPAS. Hij ontmoette communicatiemedewerkers, mensen uit de welzijnssector, directeurs en medewerkers van cultuurcentra, pashouders… voor een unieke blik achter de schermen.

Deze roadtrip leverde verschillende types B2B-content op, die nog lang na deze week bruikbaar zijn. Op Publiek19 komen Nienke Robbrecht en Frederik Bastiaensen van publiq toelichten hoe ze met de gecreëerde content aan de slag gaan en wat de reacties en resultaten zijn.

 • praktijkverhalen
 • 11.25 tot 12.10 uur
 • volzet

Baldwin Van Gorp: framing (VOLZET)

Baldwin Van Gorp (foto) brengt de keynote in de Storytelling Room. Hij is hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement aan de KU Leuven (Instituut voor Mediastudies), en kreeg vorig jaar heel wat media-aandacht met zijn boek Verdraaid! Het nieuws anders bekeken.

Hij is een internationaal expert in framing en geeft evidence based communicatieadvies over maatschappelijke thema’s zoals duurzame landbouw, dementie, arbeidsongeschiktheid, psychische aandoeningen, kinderarmoede, de destigmatisering van kwetsbare mensen in de samenleving, radicalisering, de verbindende samenleving en palliatieve zorgen en euthanasie.

Op Publiek19 heeft hij het over framing en counterframing. Daarbij benadrukt hij de link met narratives. Hij toont onder meer hoe elementen uit storytelling, bijvoorbeeld archetypes zoals de held, de schurk en het slachtoffer, als sterke framing devices fungeren. Hij doorspekt zijn presentatie met verschillende voorbeelden.

 • keynote Storytelling Room
 • 13.10 tot 14.00 uur
 • volzet

Toerisme Oost-Vlaanderen: ambassadeurs (VOLZET)

StapAf is de naam waaronder Toerisme Oost-Vlaanderen fietsers en wandelaars wil aantrekken naar de provincie Oost-Vlaanderen. StapAf groeide de laatste jaren uit van een fiets- en wandelmagazine tot een uitgebreid contentplatform en community voor fietsers en wandelaars.

De meest recente StapAf campagne steunt volledig op ambassadeurs uit de provincie en hun getuigenissen. Via video en social media delen zij hun mooiste StapAf-momenten en zetten zo anderen aan tot deelname aan de StapAf community.

Spreker is Tim Bottelberghe, afdelingshoofd Marketing & Communicatie van Toerisme Oost-Vlaanderen.

 • praktijkverhaal
 • 14.20 tot 14.50 uur
 • volzet

Workshop: Van Storycanvas tot video (VOLZET)

In de workshop in de Storytelling Room leren de deelnemers samen met Els Ameloot en Rudy Pieters van Verhalenmakers een goed verhaal op te bouwen en naar video te vertalen met behulp van het Storycanvas.

Rudy maakte van dat Storycanvas gebruik bij de opnames van de vijf videoverhalen van De Kringwinkels, die in de eerste sessie van de Storytelling Room aan bod komen.

Tijdens deze workshops bouwen we eerst het verhaal op van een van de deelnemers, met behulp van het Storycanvas. Vervolgens gaan we dat verhaal omzetten naar een video, die we met een smartphone opnemen.

 • workshop
 • 15.05 tot 16 uur
 • volzet

Wat is Publiek19?
Publiek19. Praktisch
Publiek19. Hetprogramma 
Publiek19. De deelnemers