Categorieën
internet

Musea stellen steeds meer online tentoon

Het internet is meer dan een promotiekanaal voor wat je offline aanbiedt. Dat geldt ook voor musea en andere cultuurorganisaties. In ons land dringt dat steeds beter door.

Het viel op tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van de collegagroep digitale bemiddeling, die deze week in het Antwerpse Fotomuseum samenkwam: steeds meer Vlaamse musea zien het internet als een volwaardige plek om projecten te ontwikkelen, projecten die een aanvulling kunnen zijn op wat ze tussen de bakstenen muren doen.

Red Star Line Museum

Instragram Home Sweet HomeEen van de demonstraties kwam van het Red Star Line Museum. Die ging bij de tentoonstelling Home Sweet Home aan de slag met Instagram.

Home Sweet Home draaide rond 50 jaar migratie uit Turkije en Marokko. Het museum vroeg mensen deze zomer hun eigen reisverslag te doen via foto’s op Instagram. Door die allemaal de hashtag #RSLreis te geven zijn al die foto’s – het zijn er meer dan 1300! – nu als één onlinetentoonstelling te zien.

Bozar

Bozar deed iets gelijkaardigs met de fotowedstrijd #SummerOfGender, met foto’s uit het dagelijkse leven die genderstereotypen doorbreken.

Dat Bozar de bijdrage van het publiek serieus nam, blijkt ook uit het feit dat de winnende foto’s in de Hortahal werden tentoongesteld.

Gratis tools

Er komen ook steeds meer interessante gratis tools om online tentoon te stellen. Google heeft Open Gallery. Daarmee kun je heel makkelijk een visueel sterke onlinetentoonstelling maken.

Bij ons maakt daar voorlopig alleen het Stripmuseum gebruik van maar Bram Wierckx van Faro meldde dat ook andere musea en erfgoedinstellingen er mee aan de slag willen gaan.

Movio

Movio, het resultaat van het Europese AthenaPlus-project, is eveneens een kit voor virtuele tentoonstellingen. Het biedt nog meer mogelijkheden dan Open Gallery. Zo is de lay-out aanpasbaar en zijn er meerdere lagen mogelijk.

Mooie ontwikkelingen allemaal. Hopelijk zetten de musea de bezoekcijfers van die onlinetentoonstellingen nu ook in hun jaarverslag. En hopelijk telt de subsidiërende overheid die dan ook mee als volwaardige bezoekers.

Packed, een van de Belgische partners in AthenaPlus, geeft op 2 december een training over Movio. Hier vind je meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.