Categorieën
Meten is weten tips

Meet je publiek in 3 stappen

hoofd Je communicatie werkt alleen als je ook meet of ze werkt. Alleen dan kun je eventueel bijsturen.

Voor onlinecommunicatie zijn zulke metingen goedkoop, vaak gratis zelfs. En je moet er geen wizzard voor zijn. Vooral Google Analytics (gratis) leert je heel veel over je publiek.

Maar zelfs voor de eenvoudige instrumenten hebben we veel te weinig tijd natuurlijk. Een berg van e-mails, jaarverslagen,  meetings en werklunches staart ons elke ochtend grijnzend aan.

Nog eenvoudiger en sneller

Wanhoop niet. Wie nog geen gaatje gevonden heeft om Google Analytics aan zijn website te koppelen, kan op een nog veel snellere en eenvoudiger manier in het hoofd van zijn publiek kijken. Drie  stappen volstaan.

1. Voeg links toen aan je website of nieuwsbrief (of zelfs gewone mail). Dat doe je sowieso, je site staat niet op een eiland.

2. Haal die links door een url-verkorter, bijvoorbeeld Bit.lyOw.ly en Goo.gl. Die dient om het adres van je link korter te maken. Op je site of nieuwsbrief heeft dat in principe geen zin aangezien niemand dat adres ziet. Maar als je het wel doet, verzamelen die url-verkorters heel wat informatie voor jou.

3. Ga naar de site van die url-verkorter. Die houdt je verkorte links netjes bij. En vooral, hij vertelt je hoe vaak ze zijn aangeklikt, gedeeld of gebookmarkt. Zo zie je in een oogopslag of je communicatie goed zit.

Op Facebook en vooral op Twitter heeft zo’n verkorte url nog meer zin omdat het linkadres daar wel zichtbaar is en de plaats bovendien beperkt is (een tweet mag slechts 140 karakters bevatten). Ook daar krijg je die extra informatie er dus bovenop. Gratis en snel.

De volgende training+coaching Meten is weten vindt plaats op 19 november 2013 en 22 mei 2014 in Brussel.

1 reactie op “Meet je publiek in 3 stappen”

Meten is inderdaad weten.

Google Analytics is een heel handige tool maar de gegevens die het voor jou verzamelt kan Google zelf ook benutten of verkopen. En als Google ze kan gebruiken dan kan de Amerikaanse staatsveiligheid en politie dat ook. En als die dat kunnen dan kunnen Europese diensten daar uiteindelijk ook gebruik van maken. Privacy, weet je wel…

Een privacyvriendelijk alternatief voor website statistieken is Piwik (piwik.org). I.p.v. Google Analytics (dat op de server van Google staat) zet je Piwik op je eigen server. Alle info blijft dan op je eigen server en wordt niet aan derden doorgegeven. Zo bescherm je de privacy van jouw bezoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.